poniedziałek, 22 września 2014

Chrzest naszego synka

W drugą niedzielę września podczas mszy o godzinie 11-tej w naszym kościele parafialnym odbył się chrzest naszego młodszego synka Kamilka. Przygotowaliśmy się do niego zarówno duchowo jak i wizualnie.

Kupiliśmy ubranko, świecę i biała szatkę. Najtrudniej oczywiście było znaleźć coś dla mnie, ale udało się:P





















W ramach podziękowań  gościom za przybycie podarowaliśmy na pamiątkę aniołki z dedykacją od Kamilka. ( to one są w koszyczku na pierwszym zdjęciu)











Winietka z bliska:




Nasz skarb już po mszy:)




Pyszny torcik.




 Pamiątki.















Dla zainteresowanych:
-szatka i świeca Allegro.pl
- ubranko Kamilka Carpe diem
- aniołki z winietkami Allegro.pl




Pozdrawiam:)








.

poniedziałek, 15 września 2014

Patisony - coś na ząb cd.


Patisony czyli rodzaj dyni. W moim ogródku zasiałam odmianę "Disco" charakteryzującą się dużymi owocami Właśnie z nich na początku września zostały zrobione kolejne słoiki z przetworami.








Patisony w zalewie


Składniki:

  • patisony
  • korzeń chrzanu
  • koper z nasionami
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 szkl octu
  • 8 szkl wody
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki soli


Patisony umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki - w przypadku małych patisonów nie obierać i nie kroić. Włożyć do słoików. Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu, gałązkę kopru, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz po jednym listku laurowym.
Wodę, cukier, ocet oraz sól wymieszać i wlać do słoików, tak aby przykryć patisony. Słoiki gotować 15 minut.





Pozdrawiam:)




Sałatka z cukinii czyli jeszcze o przetworach.


O przetworach ciąg dalszy-cukinia.






Sałatka z cukinii


Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 1/4 kg marchwi
  • 1 szkl oleju
  • 3/4 szkl octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

Cukinię obrać i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce w plastry. Cebulę pokroić w pióra.   Marchew zetrzeć podobnie jak cukinię. Dodać olej, sól, ocet i cukier. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na noc. Przełożyć do słoików i gotować 25 minut.




Smacznego:)



wtorek, 9 września 2014

Sałatka Pani Zosi

Było już o ogórkach. 
Dziś będzie sałatka, czyli ciąg dalszy o tym co powstało w ostatnich dniach.
Przepis dostałam od Pani Zosi - teściowej mojego brata. Jest ona niedościgniona w robieniu przetworów.  Stąd też moja nazwa, bo sałatka obiadowa brzmi nieciekawie;)



Sałatka Pani Zosi

Składniki:
  • 2 kg kapusty białej
  • 1 kg pomidorów
  • 7 szt białej papryki
  • 7 szt czerwonej papryki
  • 1 kg ogórków (świeżych)
  • 1/2 kg cebuli 
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 szkl octy spirytusowego 10%
  • 5 listków laurowych
  • garść ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli
Poszatkować kapustę a pomidory pokroić w pół plastry. Paprykę pokroić w cienkie krótkie paski a cebulę w pióra. Ogórki obrać ze skórki i skroić jak na mizerię. Marchew i jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier, ocet, sól ziele angielskie i pokruszone dłońmi liście laurowe. Wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 10 minut. Przed włożeniem do słoików jeszcze raz przemieszać. Słoiki z sałatką gotować 25 minut.





W moim przypadku wyszło11 słoików litrowych.


Pozdrawiam:)




czwartek, 4 września 2014

Z cyklu coś na ząb...- Ogórki w musztardzie


Schyłek lata to czas na robienie zapasów i przetworów. U nas w domu także. Mamy już zamrożone jagody, dżem z czereśni i kiszone ogórki, bez których ani rusz.

W tym tygodniu wykorzystując czas, w którym starsza latorośl była w przedszkolu a młodsza spała powstały: dwie sałatki, ogórki w musztardzie i patisony w zalewie.

Dziś podzielę się przepisem na ogórki w musztardzie, które nadają się jako ostrzejszy dodatek do zimowego obiadu, mięsa z grilla czy jako zwykła zakąska.


Ogórki w musztardzie

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • czosnek (po jednym ząbku na każdy słoik)
  • liście laurowe (po jednym ząbku na każdy słoik)
  • 1 l wody
  • 1 szkl octu spirytusowego 10%
  • 1 szkl cukru
  • 1lyżka stołowa soli 
  • 5 łyżek stołowych musztardy (ja w tym roku użyłam sarepskiej)
  • ziele angielskie (ilość według uznania).

 Ogórki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wkładać do słoików na pionowo tyle ile wejdzie. Do każdego słoika liść laurowy i ząbek czosnku.


i










Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i sól gotujemy. Po przestudzeniu dodajemy musztardę i mieszamy.
Tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki tak aby zakryło ogórki. Pasteryzujemy ok. 10 minut.


Po zalaniu ogórków zawartość słoika nie wygląda atrakcyjnie ale jest naprawdę pyszna.


Pozdrawiam:)




wtorek, 2 września 2014

Najtrudniej jest zacząć, bo właściwie nie wiadomo od czego. W głowie za dużo pomysłów i nie można sklecić pierwszego zdania i tytułu pierwszego postu. "Od no więc nie zaczynamy zdania" mawiała moja polonistka z liceum- pamiętam to choć minęła zaledwie albo już dekada od matury. Zatem zacznę od początku czyli od siebie.
Kobieta, żona Pana M. (właśnie mija 8 rocznica) oraz  matka 5-letniego Kacperka i 3 miesięcznego Kamilka. Tytułowy "dom pod dwójką" dzielimy z moimi rodzicami. Oni zajmują parter, a My piętro. Będzie właśnie o próbach stworzenia na tym piętrze rodzinnego klimatu, czyli o naszych wnętrzach, naszej kuchni  i o nas także:).


Pozdrawiam:)