niedziela, 26 października 2014

Dekoracje stołów czyli zaległości październikowe.


Nadrabiam zaległości zarówno czytelnicze jak i moje blogowe, bo koniec października już blisko, a tu tylko jeden post i to z 1-go. 
Co robiłam jak mnie nie było? Dekorowałam stoły na imprezę rodzinno-młodzieżową, łapałam promienie słońca kilku ciepłych dni, wiłam wianki i robiłam stroiki na groby, walczyłam z papierem ściernym nad szafką do kuchni. Będzie o wszystkim, ale w jednym poście byłoby trochę tego za dużo, więc po kolei.

 Dzisiaj kilka zdjęć z przygotowań imprezy rodzinno-młodzieżowej czyli dekoracje stołów na 18-tkę mojej siostrzenicy. 






 Na stołach białe obrusy z satyny i bieżniki z upiętej organzy ( jasny róż na stole dla rodziny, ciemny dla młodzieży)oraz dekoracja w postaci koralikowej girlandy.







Bukiety z białych margaretek, różowych drobnych goździków, bukszpanu i bluszczu.
Za wazony robiły 4 słoiki 1 l. Zostały owinięte białą organzą i wypełnione zieloną gąbką do układania kwiatów.




 Pamiętacie tzw. spodki pod szklanki bez ucha - tu służyły jako podstawki pod świece:)






 





Pozdrawiam:)




piątek, 3 października 2014

Kacperkowe ciasto:)


Dziś przepis na jedyne ciasto, które zjada ze smakiem mój starszy synek Kacperek. 
Zawsze zamawia je mówiąc: "mamo zrobisz moje ulubione ciasto?"
Patrzy wtedy jak kot ze Shreka więc jak go nie upiec?!:)




Ciasto Kacperka

Składniki:

ciasto: 4 jajka
1 1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju lub 1/2 paczki margaryny
1/2 szkl mleka
2 1/2 szkli mąki
5 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
słoik dżemu najlepiej ulubionego:)

krem: 2 szkl mleka
5 łyżek kaszy manny
1 szkl cukru
paczka masła
sok z 1/2 cytryny




Białka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy żółtka, margarynę i pozostałe składniki. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej czekoladowej masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia dużej foremki. pieczemy ok 50 min w nagrzanym na 180 ° C piekarniku.


 



Kiedy ciasto jest już w piekarniku możemy przygotować krem. Wykonanie identyczne jak gotowanie budyniu.

Do wysokiego niedużego garnka wlewamy 1 1/2 szkl mleka i gotujemy. W pozostałej ilości czyli 1/2 szkl mleka rozrabiamy 5 łyżek kaszy manny i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy manna jest już zimna miksujemy ją z  masłem i cukrem. Na końcu dodajemy sok z cytryny.

 


Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy je wzdłuż na dwie części. Na pierwsza wykładamy cały krem. Przykrywamy drugą. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową i wiórkami kokosowymi.















Pozdrawiam i życzę smacznego;)





środa, 1 października 2014

Podziękowania dla gości - inspiracje


Jeszcze niedawno sami szukaliśmy pomysłu na podziękowania dla gości zaproszonych na chrzest naszego młodszego synka.
Wybór jest duży od aniołków po ciastka i miód. Poniżej kilka propozycji znalezionych w sieci.




 
źródło: alefajneciastko.blogspot.com 


 
źródło: ciasteczkazdusza.blogspot.com 


 źródło: allegro.pl 

 źródło: skleporganza.pl     


 źródło: alba.blox.pl   


  źródło:sztukaniepowazna.blogspot.com   


  źródło: skleporganza.pl


 źródło: skleporganza.pl



 
źródło:  skleporganza.pl


 
źródło: stylowi.pl



 
źródło: olx.pl



Pozdrawiam:) 

p.s. Witam pierwszych oficjalnych obserwatorów:)