Dziś przepis na jedyne ciasto, które zjada ze smakiem mój starszy synek Kacperek.
Zawsze zamawia je mówiąc: "mamo zrobisz moje ulubione ciasto?"
Patrzy wtedy jak kot ze Shreka więc jak go nie upiec?!:)
Patrzy wtedy jak kot ze Shreka więc jak go nie upiec?!:)
Ciasto Kacperka
Składniki:
ciasto: 4 jajka
1 1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju lub 1/2 paczki margaryny
1/2 szkl mleka
2 1/2 szkli mąki
5 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
słoik dżemu najlepiej ulubionego:)
krem: 2 szkl mleka
5 łyżek kaszy manny
1 szkl cukru
paczka masła
sok z 1/2 cytryny
Białka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy żółtka, margarynę i pozostałe składniki. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej czekoladowej masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia dużej foremki. pieczemy ok 50 min w nagrzanym na 180 ° C piekarniku.
Kiedy ciasto jest już w piekarniku możemy przygotować krem. Wykonanie identyczne jak gotowanie budyniu.
Do wysokiego niedużego garnka wlewamy 1 1/2 szkl mleka i gotujemy. W pozostałej ilości czyli 1/2 szkl mleka rozrabiamy 5 łyżek kaszy manny i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy manna jest już zimna miksujemy ją z masłem i cukrem. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy je wzdłuż na dwie części. Na pierwsza wykładamy cały krem. Przykrywamy drugą. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Pozdrawiam i życzę smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz