poniedziałek, 29 grudnia 2014

Grudniowy makowiec


Co prawda Boże Narodzenie jest już wspomnieniem choć niekoniecznie dla naszych żołądków:) Pozostając w świątecznej atmosferze dodaję przepis na pyszny makowiec na biszkopcie, który od kilku lat jest obowiązkowym elementem w grudniu. Przed nami Sylwester, Nowy Rok i Trzech Króli więc macie okazję na wypróbowanie.





Makowiec na biszkopcie

masa makowa - ja używam gotowej ale jeśli macie czas i ochotę to własnoręcznie przygotowana z maku, miodu i bakalii oczywiście będzie się nadawać:)
1,5 szkl cukru
1,25 szkl mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
4 łyżki wody (zimnej)
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wybraną blaszkę/formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, pergaminem lub folią aluminiową w zależności od tego co zwykle używacie do pieczenia. Ja użyłam dużej blaszki i folii. Na nią wyłożyć masę makową.
Białka ubić na pianę z mąka ziemniaczaną, dodać cukier i żółtka. Małymi porcjami ciągle miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ocet i wodę. Ubijać jeszcze około 3 minuty. Ciasto wylać na przygotowaną wcześniej masę. Piec 40 minut w 180 st. C
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.  Kiedy ciasto będzie już chłodne odwracamy je makiem do góry. Dekorujemy polewą czekoladową, kolorowymi posypkami lub kokosem.


Pozdrawiam i życzę smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz