Patisony czyli rodzaj dyni. W moim ogródku zasiałam odmianę "Disco" charakteryzującą się dużymi owocami Właśnie z nich na początku września zostały zrobione kolejne słoiki z przetworami.
Patisony w zalewie
Składniki:
- patisony
- korzeń chrzanu
- koper z nasionami
- pieprz w ziarnach
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2 szkl octu
- 8 szkl wody
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki soli
Patisony umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki - w przypadku małych patisonów nie obierać i nie kroić. Włożyć do słoików. Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu, gałązkę kopru, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz po jednym listku laurowym.
Wodę, cukier, ocet oraz sól wymieszać i wlać do słoików, tak aby przykryć patisony. Słoiki gotować 15 minut.
Pozdrawiam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz