poniedziałek, 15 września 2014

Patisony - coś na ząb cd.


Patisony czyli rodzaj dyni. W moim ogródku zasiałam odmianę "Disco" charakteryzującą się dużymi owocami Właśnie z nich na początku września zostały zrobione kolejne słoiki z przetworami.








Patisony w zalewie


Składniki:

  • patisony
  • korzeń chrzanu
  • koper z nasionami
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 szkl octu
  • 8 szkl wody
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki soli


Patisony umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki - w przypadku małych patisonów nie obierać i nie kroić. Włożyć do słoików. Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu, gałązkę kopru, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz po jednym listku laurowym.
Wodę, cukier, ocet oraz sól wymieszać i wlać do słoików, tak aby przykryć patisony. Słoiki gotować 15 minut.





Pozdrawiam:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz