wtorek, 9 września 2014

Sałatka Pani Zosi

Było już o ogórkach. 
Dziś będzie sałatka, czyli ciąg dalszy o tym co powstało w ostatnich dniach.
Przepis dostałam od Pani Zosi - teściowej mojego brata. Jest ona niedościgniona w robieniu przetworów.  Stąd też moja nazwa, bo sałatka obiadowa brzmi nieciekawie;)



Sałatka Pani Zosi

Składniki:
  • 2 kg kapusty białej
  • 1 kg pomidorów
  • 7 szt białej papryki
  • 7 szt czerwonej papryki
  • 1 kg ogórków (świeżych)
  • 1/2 kg cebuli 
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 szkl octy spirytusowego 10%
  • 5 listków laurowych
  • garść ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli
Poszatkować kapustę a pomidory pokroić w pół plastry. Paprykę pokroić w cienkie krótkie paski a cebulę w pióra. Ogórki obrać ze skórki i skroić jak na mizerię. Marchew i jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier, ocet, sól ziele angielskie i pokruszone dłońmi liście laurowe. Wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 10 minut. Przed włożeniem do słoików jeszcze raz przemieszać. Słoiki z sałatką gotować 25 minut.





W moim przypadku wyszło11 słoików litrowych.


Pozdrawiam:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz