Schyłek lata to czas na robienie zapasów i przetworów. U nas w domu także. Mamy już zamrożone jagody, dżem z czereśni i kiszone ogórki, bez których ani rusz.
W tym tygodniu wykorzystując czas, w którym starsza latorośl była w przedszkolu a młodsza spała powstały: dwie sałatki, ogórki w musztardzie i patisony w zalewie.
Dziś podzielę się przepisem na ogórki w musztardzie, które nadają się jako ostrzejszy dodatek do zimowego obiadu, mięsa z grilla czy jako zwykła zakąska.
Ogórki w musztardzie
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- czosnek (po jednym ząbku na każdy słoik)
- liście laurowe (po jednym ząbku na każdy słoik)
- 1 l wody
- 1 szkl octu spirytusowego 10%
- 1 szkl cukru
- 1lyżka stołowa soli
- 5 łyżek stołowych musztardy (ja w tym roku użyłam sarepskiej)
- ziele angielskie (ilość według uznania).
Ogórki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wkładać do słoików na pionowo tyle ile wejdzie. Do każdego słoika liść laurowy i ząbek czosnku.
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i sól gotujemy. Po przestudzeniu dodajemy musztardę i mieszamy.
Tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki tak aby zakryło ogórki. Pasteryzujemy ok. 10 minut.
Po zalaniu ogórków zawartość słoika nie wygląda atrakcyjnie ale jest naprawdę pyszna.
Pozdrawiam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz