czwartek, 4 września 2014

Z cyklu coś na ząb...- Ogórki w musztardzie


Schyłek lata to czas na robienie zapasów i przetworów. U nas w domu także. Mamy już zamrożone jagody, dżem z czereśni i kiszone ogórki, bez których ani rusz.

W tym tygodniu wykorzystując czas, w którym starsza latorośl była w przedszkolu a młodsza spała powstały: dwie sałatki, ogórki w musztardzie i patisony w zalewie.

Dziś podzielę się przepisem na ogórki w musztardzie, które nadają się jako ostrzejszy dodatek do zimowego obiadu, mięsa z grilla czy jako zwykła zakąska.


Ogórki w musztardzie

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • czosnek (po jednym ząbku na każdy słoik)
  • liście laurowe (po jednym ząbku na każdy słoik)
  • 1 l wody
  • 1 szkl octu spirytusowego 10%
  • 1 szkl cukru
  • 1lyżka stołowa soli 
  • 5 łyżek stołowych musztardy (ja w tym roku użyłam sarepskiej)
  • ziele angielskie (ilość według uznania).

 Ogórki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wkładać do słoików na pionowo tyle ile wejdzie. Do każdego słoika liść laurowy i ząbek czosnku.


i










Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i sól gotujemy. Po przestudzeniu dodajemy musztardę i mieszamy.
Tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki tak aby zakryło ogórki. Pasteryzujemy ok. 10 minut.


Po zalaniu ogórków zawartość słoika nie wygląda atrakcyjnie ale jest naprawdę pyszna.


Pozdrawiam:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz